Kanadalaisten pensasruusujen talvenkestävyyskoe 2016-19 
 
 
 Koelajikkeet

Kokeen lajikkeita valittaessa on painotettu uudempia, matalia, ryhmäruusumaisesti kasvavia lajikkeita sekä uudempia köynnöstäviä ruusuja. Kanadalaiset tarhakurtturuusut (Rugosa-ryhmä) jätettiin kokeesta pois jo alussa 2016, ei minkään säädöksen vuoksi, vaan siksi, että kurtturuusujen kasvu- ja käyttötavat poikkeavat tämän kokeen tarkoitusperistä. Tarhakurtturuusujen talvenkestävyydessä ei myöskään ole havaittu isompia ongelmia.

Tässä on lista niistä kanadalaislajikkeista, joista järjestäjät ensisijaisesti toivoivat kestävyystietoja. Osallistujat voivat kuitenkin vapaasti valita koelajikkeensa tai raportoida kanadanruusuista, jotka jo kasvavat omassa puutarhassa. Järjestäjät kuitenkin toivovat, että siellä missä se on mahdollista, kokeen kestäessä noudatettaisiin talvisuojausohjeita, jotta tulokset olisivat vertailukelpoisia. Vastauslomakkeessa on kuitenkin useita vaihtoehtoja.

Ryhmäruusumaisesti kasvatettavat matalat pensasruusut
Ensisijaiset koelajikkeet:
'AC Navy Lady''J.P. Connell'
'Adelaide Hoodless''Morden Belle'
'Bill Reid''Morden Centennial'
'Champlain''Morden Fireglow'
'Cuthbert Grant''Morden Snowbeauty'
'De Montarville''Nicolas'
'Emily Carr''Prairie Joy'
'Frontenac''Prairie Snowdrift'

Verrokeja mm:
BONICA ('Meidomonac'), INGRID BERGMAN ('Poulman'), NINA WEIBULL ('Poulwei'),   [Huom. ei INGRID WEIBULL ('Tanweieke')], 'Thérèse Bugnet'  teresanruusu

Köynnösruusut
Ensisijaiset koelajikkeet:
'Felix Leclerc'
'Louis Jolliet'
'Marie-Victorin'
'William Baffin'
'Quadra'
 
Verrokkeja mm: 'John Davis', 'John Cabot',  'Henry Kelsey', POHJANTÄHTI ('Polstjärnan')

Verrokin tarkoitus on toimia mittapuuna, johon uusia lajikkeita ja niiden kestävyyttä verrataan. Verrokeiksi on valittu Suomessa pitkään kasvatettuja, kestäviksi havaittuja pensas-, köynnös- ja ryhmäruusuja. Verrokkina on hyvä käyttää omassa puutarhassa jo pitkään menestynyttä yksilöä. Ylimmillä vyöhykkeillä köynnösruusuverrokkeja jää melko vähän. Jos kasvattaa molemman ryhmän ruusuja, verrokeiksi riittää yksi pensas- ja yksi köynnösruusu.


Kokeen tulokset

Kokeen tulokset ovat valmistuneet.

L O P P U R A P O R T T I

John Davis


Kotisivu Tervetuloa Ohjeita Koelajikkeet Lomakkeet TaimistojaPuistoruusuja
Kuva: 'John Davis' / Jorma Koskinen


 Kysymyksiä ja vastauksia 
Talvenkestävyyskokeen Facebook-sivu

Page updated 03.04.20