Kanadalaisten pensasruusujen
talvenkestävyyskoe
2016-2019


Kokeen tarkoituksena on tutkia uusien kanadalaislajikkeiden soveltuvuutta Suomen kasvuvyöhykkeille tavallisten ruusuharrastajien omissa kotipuutarhoissa. Koe on avoin kaikille halukkaille. Mitään erityisolosuhteita tai -taitoja ei vaadita. Koetta varten on laadittu istutus- ja hoito-suositukset, joiden avulla ensikertalainenkin pääsee mukaan.

Koelajikkeissa on sekä matalia, ryhmäruusujen tapaan kasvatettavia pensasruusuja että uudempia köynnösruusuja, koska tämän typpisistä talvenkestävistä, uudelleen kukkivista lajikkeista on maamme valikoimissa eniten pulaa.
Sivuilla annetaan kokeeseen ja osallistumiseen liittyviä ohjeita sekä esitellään ensisijaiset koelajikkeet. Lomakkeet-sivulta voi ladata kokeen projektisuunnitelman, ruusujen hoito-ohjeet ja vastauslomakkeen. Tärkeimpiä kotimaisia taimistoja ja niiden kanadalaislajikkeita esitellään Taimistoja-sivulla. On tärkeää huomioida, että osa taimistoista myy omajuurisia, kotimaista alkuperää olevia taimia, kun taas monien markettien puutarhaosastoilla myydään ulkomaisia taimia, jotka usein ovat perusrunkoon vartettuja. Kaikki eri taimityypit ovat tässä kokeessa sallittuja. Vastauslomakkeessa ilmoitetaan taimen alkuperämaa ja mahdollinen omajuurisuus. 
Talvenkestävyyskokeen Facebook-sivu

Champlain
Kotisivu Tervetuloa Ohjeita Koelajikkeet Lomakkeet TaimistojaPuistoruusuja
Kuva: 'Champlain' / Jorma Koskinen

 
Page updated 07.12.17