Sivuilta löytyy tietoa omistamistani flippereistä ja niiden hankkimisesta.

 Tällä sivulla on ajatuksia harrastuksesta yleensä.

Päivitetty 01.12.2008

(kuvia)

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Flipperit harrastuksena  

Flipperit ovat vähentyneet julkisilta paikoilta viime vuosina. Lisäksi pelit ovat kovin usein huonossa kunnossa joten pelaamisesta ei tule mitään. Joko pelejä pelataan paljon tai niitä ei enää huolleta kuten parhaina flipperivuosina 1980-luvulla. Pelaamisesta kilpailee monet videopelit ja kotitietokoneet. Monesti kuitenkin juuri flipperi on se mitä näkee julkisella paikalla pelattavan ja muut laitteet seisovat tyhjänä.

Ennen flipperin saattoi löytää lähes jokaisesta baarista, huoltoasemalta, leirintäalueelta ja huvipuistoista. Lisäksi oli varta vasten tehtyjä pelisaleja joihin alkoi tulla myös videopelejä kiihtyvällä tahdilla 80-luvun alussa. Nyt on tilanne toinen ja jos haluaa pelata ehjää peliä, on sellainen sitten oltava kotona. Pelaaminen on kivaa vasta kun laite on täysin kunnossa ja toimii kuten se on tarkoitettukin. Flipperi on luonteeltaan peli joka vaatii harjoittelua ja jonkinlaisen oivalluksen, jotta peliin pääsee sisälle. Aloittelijalta pallo karkaa turhauttavan nopeasti pois kentältä.

Flipperi kuuluu helposti sarjaan: ”Olis kiva olla kotona” -   (jukeboxi, baaritikkataulu, hedelmäpeli (potti), pajatso, biljardi,…) Moni tällä asenteella pelin hankkinut kyllästyy nopeasti ja myy sitten pelinsä. Jotkut asiaa tuntemattomat ovat vieneet vikaantuneen pelinsä jopa kaatopaikalle! Laittakaa ihmeessä ilmoitus esim. Keltaiseen pörssiin. Kyllä joku harrastaja pelin noutaa, vaikka sitten varaosiksi!

Flippereiden kunnostaminen ja keräily ei varmaan eroa hirveästi muista keräily- ja  entisöinti- harrastuksista. Koska peli on luonteeltaan mekaaninen eli kuula liikkuu pelikentällä, on peliä säännöllisesti huollettava.

Perushuoltoon kuuluu kentän puhdistus ja vahaus sekä kumien vaihtaminen tarvittaessa. Puhdistukseen ja vahaukseen löytyy ohjeita muilta sivuilta. Loppuun kuluneet tai puuttuvat kumit tekevät pelin tylsäksi pelata ja aiheuttavat helposti pallon naarmuuntumisen. Naarmuuntunut pallo tai likainen kenttä saavat aikaan pelikentän pinnan kulumisen ja lopulta maalausten kulumisen pois.

Rikkoutuneen tai toimimattoman pelin kunnostus on hieman vaativampaa kuin perushuollot. Jos rikkoutunutta laitetta aikoo herätellä henkiin, on syytä olla hallussa ainakin perusasiat sähkölaitteen kanssa työskentelystä. Lisäksi tarvitaan myös jonkinlaisia elektroniikkataitoja, jotta rikkoutuneiden komponenttien vaihto onnistuisi.

Pelien grafiikka ja taide on tärkeä osa keräilyharrastusta. Sen vuoksi kulunut kenttä ja huonokuntoinen kabinetin pinta tai hilseillyt tai puuttuva takalasi vaikuttavat suuresti pelin arvoon.

tv70 katinhäntä luukku piste com

  Taistele spammia vastaan! Klikkaa tätä!

Kävijälaskuri