Koska tällainen oli tarjolla niin olihan se hankittava.

 Ensimmäinen Data East pelikoneeni.

Päivitetty 01.12.2008

(ongelmat korjattu)

 

Star Wars, Data East 1992

 

2/2005

Haussa oli ollut pitkään sopiva 80-luvun kone. Paikallislehti-ilmoittelun myötä läheltä tarjottiin kuitenkin yli 10 vuotta uudempaa peliä. Koska hintapyyntö ei kuulostanut pahalta, päätin käydä katsomassa peliä, sillä aihe kiinnosti ja muistelin, että kyseinen peli olisi ihan kiva pelattava ja Data Eastin parhaimpia. Poikani on lisäksi innoissaan Star Wars:sta ja ajattelin peliä lähinnä hänelle. Ja onhan tuota elokuvaa tullut itsekin mielellään katsottua.

Peli oli omakotitalon kellarissa parin kilometrin päässä asunnostani. Testipeli ei onnistunut ja peli oli aika likaisessa kunnossa. Pelin avaimet puuttuivat ja koneen tarkempi tutkiminen oli hankalaa. Backbox:n valot olivat pimeinä, samoin pelikentän yleisvalaistus. Pari flasheriä näytti toimivan ja näyttö näytti ehjältä.  Peli oli kuulemma seisonut kellarissa monta vuotta pelaamattomana. Pelistä oli muoviosia jonkin verran katkennut ja kumit olivat nähneet parhaat päivänsä jo aikoja sitten.

Myyjänä toimi pelin lahjaksi saaneen pojan isä joka kertoi, että peli oli aikanaan tullut pojalle lahjaksi kummilta joka oli ollut töissä alalla. Kone oli kuulemma "huollettu" silloin viimeksi. Eipä tuota auki olisi ilman avaimia saanutkaan. Onneksi pelillä oli pelattu todella vähän sillä ilman vahausta naarmuiset pallot olisivat äkkiä kuluttaneet kentän pinnan.

Pienen hinnasta tinkimisen jälkeen peli vaihtaa omistajaa. Ystävällinen myyjä järjesti kuljetuksen omalla pakettiautollaan samana iltana. Halusi kuulemma pelin nopeasti pois tieltä remontin takia. Palvelu oli niin hyvää ettei peliä tarvinnut edes itse kantaa. Myyjän naapurista lähti entinen voimanostaja mukaan ja kantoi toisesta päästä sujuvasti yhdellä kädellä ja toisessa kädessä oli oluttölkki!

3/2005

Vikojen metsästys alkaa. Yleisvalaistuksen liittimistä on useampi kärynnyt, samoin yksi valaistusta ohjaavan releen kärjistä. Data East käyttää näköjään releillä ohjattua yleisvalaistusta menetelmällä ON/OFF. Täytyy kyllä sanoa, että Williams:n toteutus on hienompi. Lisäksi löytyi paljon hapettuneita liittimiä ja lampunkantoja. Ilmeisesti kellarissa on ollut kosteutta sillä sauna oli viereisessä tilassa.

Kaikki targetit on halki ja niistä puuttuu vaimennustyynyt kytkimen takaa. Osuessaan tällaiseen targetiin pallo lähtee helposti lentoon. Tässä selitys katkenneille muoveille. Ebay:ssä sattui silmään SW:n muoveja ja uusia targeteja. Yksi vaihtoehto olisi laittaa tilalle Williamsin vastaavat targetit. Hinta oli kuitenkin edullinen joten tilasin alkuperäiset. Mr. Pinball:n kautta sain pari muovia lisää.

Koneessa oli niin paljon vikoja, että päätin hakea ne ensin kuntoon ja saada pelin ensin pelattavaksi ja vasta sen jälkeen aloittaa koneen totaalisen puhdistuksen. Tämä on ensimmäinen kone jossa oli jostakin syystä palanut noita lamppumatriisin diodeja useampikin. Kaikki pimeät lamput eivät olleetkaan hapettuneiden kantojen aiheuttamia.

4/2005

Kaikki taitaa olla kunnossa. Ainakin pelit sujuvat jo hyvin. Kaikki lamput ja kytkimet toimivat nyt. Peli on likaisin minkä olen tähän asti nähnyt. Myös kentän alapinta on todella likainen ja täynnä flipperipölyä. Tällä on ainakin aikanaan pelattu paljon. Onneksi kenttä on vielä hyvässä kunnossa. Yleisvalaistuksen lamppuja ei pysty vaihtamaan alakautta  kuten Williamseissa sillä kannat on kiinteästi laudassa kiinni. No, vaihdan sitten kaikki kunnostuksen yhteydessä.

5/2005

Kaikki osat pitää  ottaa irti kentästä puhdistusta varten. Samoin on edessä kentän alapuolen ja lamppuinsertien puhdistus.  Lamput ja ramppien kytkimet on liittimillä, samoin bumberien rungot saa kokonaisena irti kätevästi. Muovit ovat ohuempia kuin Williams-peleissä ja ovat enemmän tai vähemmän käyriä, syynä lienee #44 lamput.

IPDB:n tiedot

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Valaistus herää henkiin!

Kenttä on kiillotettu ja odottaa kasausta puhtailla osilla ja uusilla kumeilla.

Taiteilijan puumerkki?

1/2006

Peli on toiminut tähän asti mainiosti. Nyt on kuitenkin ilmennyt ongelmia. Peli sekoilee satunnaisesti. Lisäksi näyttö pitää sirinää ja myös kaiuttimista kuuluu tällöin hurinaa. Suuri epäilys kohdistuu virtalähteiden suotoelkoihin jotka alkavat olla aika lopussa tämänikäisessä pelissä. Elkojen luotettava käyttöikä on n. 10 vuotta. Myös prosessori/driveri-kortin juotoksista osa näyttää hiukan jääneen valmistusvaiheessa huonoiksi. Pitänee katsoa niitäkin hiukan läpi ajan kanssa. Prosessori ja I/O ja driveri-kortti on yhdellä isolla levyllä! Tämän takia tämä on ensimmäinen ja viimeinen Data East/Sega joka taloon tulee. Bally/Williams on huomattavasti parempaa tekoa.

2/2006

Taas toimii. Clay:n korjausohjeesta löytyi apu kaikkiin vaivoihin. Yksi kelan diodi oli rikki - siitä johtui pelin ajoittainen sekoilu. Tulipa käytyä samalla noita huonoja juotoksia läpi. Onkin näköjään tyyppivika näissä. Laitoin flippereihin korjaussarjat ja kylläpäs tuntuma paranikin paljon vaikka kulumaa ei vielä ollut kovinkaan paljoa. Ei tämä niin huono peli olekaan.