Kolmas pelini on Toledo, joka on ensimmäinen hankkimani EM-flipperi.

 Pelin logiikka toimii pelkillä releillä ja kytkimillä.

Päivitetty 01.12.2008

(sivujen ulkoasu)

 

 

 

Toledo, Williams 1975

 

4/2004

Käynti SPO 2004 flipperikisassa herätti lopullisesti kiinnostuksen vanhempia pelejä kohtaan. Lisäksi en ollut pelannut elektromekaanisia pelejä sitten kouluaikojen. Olin tutustunut etukäteen tämän ikäisten koneiden tekniikkaan Tuukan sivuilla. Mekaaninen raksutin oli siis saatava. Olin nähnyt joitakin pelejä myytävänä satunnaisesti, mutta sopivaa ei meinannut löytyä omalle kohdalle.

5/2004

Keltaisessa pörssissä oli myytävänä Toledo, mutta hintapyyntö oli aika kova ollen lähellä uudempaa peliä. Kyseessä oli kuitenkin neljä vuotta navetan vintillä seissyt, toimimaton peli, joten hinnasta oli keskusteltava myyjän kanssa. Kun ottaa vielä huomioon pelin 30 vuoden iän niin pelin kunto on harvoin kummoinen.

Ensi näkemältä peli näytti todella likaiselta ja pelikenttä oli lähes musta! Olikohan pelikentän lasi ollut koskaan irti ja kenttää puhdistettu. Koneen sisällä oli tietysti mukava määrä kärpäsenraatoja ja muuta kivaa roskaa. Pelikentästä ei onneksi näyttänyt puuttuvan maalia kuin parin alimman lamppu-insertin ympäriltä. Takalasi näytti olevan melko ok. Rahalukot puuttui, samoin äänet eli kellopeli.

Kentän lasi oli todella tiukassa väliin joutuneen pölyn ja roskan määrästä. Viimein sain kentän nostettua ylös ja katsottua tarkemmin koneen sisälle. Lisää roskia ja käsittämätön määrä heinäpölyä. Alakerrassa oli lampaita ja vähän pelkäsin navetan hajun tarttuneen koneeseen. Kone jäi harkintaan.

6/2004

Ilmeisesti pelistä ei ollut kukaan muu kiinnostunut ja hinta saatiin molempia tyydyttävälle tasolle. Päätin lähteä uudestaan katsomaan konetta ja varauduin ottamaan sen mukaan jos kaupat syntyy.

Kone oli kannettu valoisampaan paikkaan ja näytti nyt vielä hirveämmältä kuin ensimmäisellä kerralla. Valossa näkyi myös alkava pistetaulun lasin maalien hilseily. Kunnon valossa näkyi myös että kaikki kytkinpinnat olivat pahasti hapettuneet. Epäröin edessä olevaa suurta työmäärää. Hinnasta päästiin lopulta yhteisymmärrykseen ja kone vaihtoi omistajaa.

Kunnostus alkaa

Kotiin päästyä kannoin kaverin avustuksella kabinetin sisälle. On näitä vanhoja koneita selvästi helpompi siirrellä kuin uudempia. Sateinen kesä edesauttoi kunnostusprojektin etenemistä. Ensimmäinen työ oli puhdistaa kabinetti ja korjata liimaukset. Pelikenttä pois, samoin pohjassa oleva releitä täynnä oleva levy. Kabinetti osiksi (vanha eläinpohjainen liima ei juuri pidä) ja kunnon puuliimaa tilalle. Sama juttu pistetaulun kehikolle.

Kabinetti haisee navetalle. Sisä- ja ulkopintojen pyyhkiminen kunnon pesuaineella auttoi jonkin verran. Myös likainen ulkopinta puhdistui selvästi. Kabinetti saa jäädä tuulettumaan muiden osien puhdistuksen ajaksi. Sitten pistelasin puhdistus ja lakkaus ettei hilseile enempää. Pientä paikkailua tarvittiin reunoilla.

Kunnostus on helpompaa kun koko pohjalevy on pois koneesta sillä puhdistettavia kytkinpintoja on paljon. Kävin kaikki läpi ja puhdistin muutenkin osia paineilmalla. Noudatin kokeneimpien neuvoa olla säätämättä kaikkia kytkimiä. Tarkastin tietysti kytkinpakkojen kiristykset ennen säätöjä. Jokaisen laskuriyksikön puhdistus oli oma juttunsa. Laskurit olivat poikkeuksetta tahmean töhnän peitossa. Sinoli auttoi hyvin. Kaikkiaan mieletön homma!

8/2004

Pelikentän puhdistus olikin jo sitten paljon mielekkäämpää ja likaisten ja puhdistettujen osien välillä oli  hämmästyttävä ero. Kentän puhdistin Novuksella. Lopulta kenttä alkoi kiiltää. Vahaus vielä lisäsi kiiltoa. Flippereiden holkit vaihdoin muovisiin ja laitoin uudet plungerit. Peli sai uudet EOS-kytkimet, samoin flipperinappien kytkimet. Hollannista löytyi uusi kellopeli ja pari muuta osaa. Lopulta kellopelejä oli kaksi joista toisen myin eräälle harrastajalle. Manuaali löytyi Marco:lta.

9/2004

Peli on viimeinkin kasassa ja on testipelien aika. Kaikki toimi heti kuten pitääkin. Ilmeisesti olin tehnyt tarkkaa työtä kytkimien kanssa ja säätänyt oikein ne joita piti säätää. Myöhemmin ei kytkimien säätöihin ole juuri tarvinnut koskea. Oikein säädettyjä kytkimiä ei enää jatkossakaan tarvitse viilailla. Pelistä tuli ihmeen siisti verrattuna lähtötilanteeseen. Kuvissa näkyy kunnostettu ja putsattu kone toimintakunnossa. 

IPDB:n tiedot

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     

Peliohjeita

Tarkoituksena on osua numeroihin 1-8 järjestyksessä, jonka jälkeen jokainen osuma numeroon on 1000 pisteen arvoinen. Tämän jälkeen syttyy myös yläkuoppaan 5000 pisteen valo ja outlane:lle special. Extraball kerätään inlane:lta ja saadaan päälle numerolla 5-7 riippuen vaikeusasetuksista. Toinen mahdollisuus saada extraball on sytyttää kirjaimet A-B-C-D. Kirjaimet A ja B antavat tupla bonuksen pallon lopussa. Yläkuoppa sytyttää 2 (asetus 1-3) numeroa pallon alussa onnistuneella skill shot:lla.

Ylemmät lyhyet flipperit on tarkoitettu numeroiden mättämiseen. Käytännössä käyttökelpoinen alue on flipperistä lähimmät kolme numeroa. Sopivasti tähdätty lyönti saa pallon toisen puolen pikkuflipperille juuri sopivasti. Numeroiden saaminen järjestyksessä ei ole niin helppoa kuin voisi luulla sillä pallo menee helposti keskeltä alas varsinkin alhaalta huonosti tähdätyllä lyönnillä.

Peli on aikakaudelta jossa Williams on ottanut käyttöön tasasähköllä toimivan ohjauksen bumbereille ja slinshoteille. Peli on yllättävän vauhdikas verrattuna vanhemman mallisiin elektromekaanisiin. Mailat toimivat silti vielä vaihtosähköllä. Yksinkertaisuudestaan huolimatta varsin viihteellinen peli etenkin kaksinpelinä. 

Lähikuva takalasista n. 1:1

Sisältä löytyneiden lappujen mukaan sijoituspaikka oli Casino Camping leirintäalue v. 1979

12/2005

Peliin löytyi kuin ihmeen kaupalla muiden osakyselyiden yhteydessä uusi täysin virheetön pistelasi. Lasi löytyi USA:sta Floridan Tampasta. Lasi oli kohtuu hintainen, mutta postikulut olivat n. 100 $ luokkaa. Myyjä pakkasi lasin huolella ja se saapui ehjänä perille. Lasi on lakattu joskus aikanaan ajoissa mikä on taannut sen säilymisen virheettömänä. Ei yhtään naarmua, ei ensimmäistäkään merkkiä musteen irtoamisesta. Samalla sain uudet bumperin hatut. Omat oli aika kellastuneet ja toisesta oli pieni pala pois. Myyjällä on säännöllisesti tavaraa eBay:ssä myytävänä nimellä bank-a-ball. Toivottavasti hän löytää pistelasin myös tuohon Coquetteen.

Pahvit päältä pois...

Kansi auki ruuveilla...

Sisällä vielä kuplamuovit, jonka sisällä pahvin välissä lasi.

Virheetön lasi on kiva juttu näinkin vanhassa pelissä. Myyjä on myynyt laseja ympäri maailmaa ja näytti osaavan homman hyvin. Lisäksi lasi on parempi kuin odotin - ilmeisesti lähes käyttämätön. Alkuperäinen hilseillyt lasi saa jäädä varalle. Paketti on niin hyvin tehty että säästän sen jos vaikka joskus tarvitsee.