Etusivu Ohjelmisto Lämpöanturit LCD-näyttö
   
   
  Dallas DS1820 lämpöanturin kytkentä
   

Tällä sivulla on kerrottu, miten kasasin Dallasin 1-wire lämpöantureita DS1820 käyttävän lämpötilanmittausjärjestelmän. Sivu on mielestäni oikeutettu, koska en missään ole nähnyt 9-pinniseen sarjaporttiin sovitettua versiota ja siihen sopivaa osasijoittelukaaviota. Systeemi käyttää 1-wire -väylään liittymiseen nk. passiivista adapteria (yhteensopiva Dallas DS9097 adapterin kanssa), joka vaatii vain muutaman diodin ja yhden vastuksen.

   
Osaluettelo
 
Adapteri on kasattu pienelle 4 x 7 reiän kokoiselle täpläkuparoidulle reikälevylle. Kasaaminen olisi ollut vielä helpompaa viivakuparoidulle levylle, sillä osasijoittelukaavio ei vaadi yhtään katkosta liuskoihin. Täpläkuparoidussa levyssä liuskat (erotettu osasijoittelukuvassa toisistaan harmaalla viivalla) on tehtävä käsin yhdistämällä rivien täplät toisiinsa.
 
1 kpl R1 1,5 kOhm vastus
2 kpl D1, D3 Schottky-diodi, BAT85
1 kpl D2 Zener-diodi, MTZJ3.9A, 3,9V, 500mW
1 kpl D4 Zener-diodi, BZX55C6V2
1 kpl   RJ45-liitin, naaras
1 kpl   D9 liitin, naaras
1 kpl   D9 liittimen kotelo
    CAT5-lähiverkkokaapelia liittimineen

 
  Osasijoittelukaavio
 
Vasemmalla olevat numerot (DB-9:n alla) ilmoittavat 9-pinnisen D-liittimen nastat, joihin liuskojen vasemman reunan pisteet yhdistetään. Oikean reunan kaksi pistettä yhdistetään 1-wire väylän liittimeen. Kuva on komponenttipuolelta.
Osasijoittelukaavio
 
  Adapteri ja lämpöanturi koottuna
 
RJ45-liitin on vanhasta verkkokortista eikä sen takia oikein sovellu tarkoitukseen. Parempi malli olisi ollut sellainen jossa liittimet ovat takana eivätkä alla.
 
DS18S20-lämpöanturi on juotettu verkkokaapelin oranssiin ja oranssi-valkoiseen pariin, oranssia johtoa käytetään datalinjana ja oranssi-valkoista maana.
Adapteri ilman koteloa
 
  Valmis adapteri
 
Jos RJ45-liittimen juotospisteet olisivat olleet takana, adapterista olisi tullut lyhyempi. Liitin on liimattu D-liittimen runkoon Aralditilla.
Valmis adapteri
 
  Testaus
 
Ennen kiinniliimausta kokeilin systeemiä digitemp-ohjelman Win95-versiolla, jota ajetaan komentoriviltä käsin. Digitemp lukee adapteriin liitettyjen antureiden lämpötilat ja tulostaa ne näytölle tai haluttaessa lokitiedostoon.
 
Toimivuuden varmistamisen jälkeen siirsin anturin koneeseen, josta tulee varsinainen mittausserveri. Kyseessä on työpaikkani ystävällisesti lahjoittama vanha 166MHz Digital Venturis FX, johon olen asentanut käyttöjärjestelmäksi Windows NT4:n. Vieressä kuva Linuxissa suoritetusta onnistuneesta ajosta. (Alunperin järjestelmästä piti tulla Linux-pohjainen, mutta Windows-ympäristön helppokäyttöisyys ja tuttuus voittivat)
kuvaruutukaappaus
 
 

Lähteet
 
Ensisijaisina lähteinä on käytetty Brian C. Lanen erinomaista sivustoa http://www.brianlane.com/digitemp.php sekä http://www.tkukoulu.fi/~ajo/oppilas/lampom/ josta löytyy toimivaksi todettu osaluettelo ja selkeä kytkentäkaavio.

Kytkennässä käytetyt osat sekä lämpöanturit on tilattu Tietomyrsky Oy:stä (http://www.tietomyrsky.fi) lukuunottamatta piirilevyä, kaapelia ja RJ45-liitintä, jotka löytyivät omasta takaa.

  © Mika Aronen, 2003