50-vuotisjuhlan valmisteluja ja juhlakokous 1985

Vuosi 1985 oli seuralle juhlavuosi. Jo edellisenä vuonna oli aloitettu sukukokouksen järjestelyt, mutta ennen juhlakokousta pidettiin Turussa seuramme varsinainen vuosikokous 27. huhtikuuta Svenska Klubbenilla. Paikalle oli kokoontunut 34 suvun jäsentä. Sukuseuran jäsenmaksu nostettiin 70 markaksi vuodelta 1986 alkaen. Johtokuntaan tuli uutena jäsenenä Timo Sotavalta. Vuosikokouksen kohokohdaksi muodostui sukututkija Sirkka Karskelan esitelmä sukututkimuksesta, sen aloittamisesta ja edistymisestä. Hän otsikoi esitelmänsä "mitä sukututkimus on?"

Kesän 1985 kohokohdaksi muodostui eittämättä sukumme sukukokous. Tänä vuonna oli tullut kuluneeksi 50 vuotta siitä kun seuramme syntysanat lausuttiin Kuopiossa August Hyvärisen 100-vuotispäivän merkeissä.

Suvun jäsenistä 75 henkilöä kokoontui 27-28 heinäkuuta 1985 Siilinjärven kuntoutumiskeskukseen Vuorelaan viettämään sukupäiviä. Juhla aloitettiin kokoontumalla Vuorelan kirkkoon klo 9.30 Jumalanpalvelukseen, mistä siirryttiin kirkkokahville varsinaiseen kokouspaikkaan.

Sukukokous aloitettiin laulamalla savolaisten laulu, jota seurasi Eero Hyvärisen tervehdyssanat vieraille. Professori Aira Kemiläinen, jonka isä oli sukuseuran perustajajäseniä ja puuhamiehiä, kertoi isänsä päiväkirjaan perustuen Hyväristen Sukuseuran syntyvaiheista.
Sukukokouksessa valittiin myös Hyväristen Sukuseuran uudet kun­niajäsenet: Rouva Elisabet Hyvärinen ja eversti Martti Hyvärinen. Molemmat asuvat nykyään Turussa.

Iltapäivän kokoukseen toi Kuopion kaupungin tervehdyksen silloinen kaupunginjohtaja. Hyväriset lahjoittivat kaupungille myös Hyväristen pöytäviirin muistoksi.
Iltapäivän kokouksessa oli esitelmöimässä myös sukututkija Toivo Pietikäinen aiheenaan "maa- ja henkikirjoissa esiintyvät virheet." Esitelmässä osoitettiin, kuinka tarkkana tutkijan on oltava, jos aikoo tehdä virheetöntä työtä.Kuvassa joukko Hyvärisiä poseeraamassa Jännevirran Hyvärilän talon edessä 28. heinäkuta 1985


Iltapäiväkokouksen jälkeen suuntasi juhlayleisö pikkuautoilla matkaan Kuopion maalaiskunnan vanhalle hautausmaalle, missä August Hyvärisen haudalle laskettiin seppele.
Illalla ohjelmassa oli savusauna ja makkaranpaistoa. Myöhemmin siirryttiin ravintolanpuolelle jatkamaan iltaa tanssin merkeissä.
Sunnuntaina aamulla lähdimme linja-autokyydillä joukolla tutustumaan Augustin ja hänen veljensä Taavetin kotitaloon Jännevirralle.
Juhlalounaan nautimme Jännevirran Hovissa, minne emäntä Rissanen oli loihtinut oikean juhlapöydän.
Kokousten välillä valokuvasimme kaikki juhlakokoukseen osallistujat. Sateen saattelemana jätimme Kuopion ja toivossa, että tapaamme jälleen samoissa merkeissä tulevaisuudessa.

Tietokone.

Kesän muuttuessa syksyksi, siirtyi Hyväristen Sukuseura tietokoneaikakau­teen. Seuralle hankittu kone oli Corona merkkinen, ja käytti MS-DOS käyttöjärjestelmää. Puheenjohtaja Jussi Hyvärinen teki sopivat ohjelmat sukutietojen tallentamiseen. Koneen asemapaikaksi valittiin sihteeri/sukututkija Matti Hyvärisen työhuone. Syksyn aikana aloitettiin tallentamaan seuraavista sukuhaaroista tietoja: Puutossalmi, Kiekkala, Polvijärvi, Kon­tiolahti, Leppävir­ta, Kitee ja Nurmes.

Copyright 2001Timo Jäkkö