Vuosi 1986, kulttuuriretkiä.

Ehkäpä matkustamiseen kyllästynyt oli Hyväristen johtokunta, kun päätti pitää vuosikokouksen sinänsä historiallisessa Tuusulassa. Olivathan siellä vaikuttaneet ainakin Jean Sibelius, Pekka Halonen Eero Järnefelt ja Aleksis Kivi. Siksi valittiin Tuusulan Kunnallisopisto kokouspaikaksi. Tässä kokouksessa tehtiin kaksi merkittävää päätöstä. Ensimmäinen oli se, että monivuotinen ahkera johtokuntamme puheenjohtaja arkkitehti Jussi Hyvärinen vapautettiin tehtävästään ja hänen tilalleen tuli di Timo Sotavalta. Timo kuuluu Polvijärven haaraan ja Hyvärisiin hän liittyy isänsä äidin kautta.

Toinen merkittävä seikka oli, että alensimme jäsenmaksun 70 markasta 50 markkaan. Tämä johtui siitä, että lopetimme SYT:n Suku­viestin postittamisen kaikille jäsenmaksunsa maksaneille. Päätöstä edellytti jäsenkysely asiasta. Noin 90 prosenttia oli lakkauttamisen kannalla. Päätös edellytti tietysti sitä, että Hyväristen omaa lehteä tulisi painaa ainakin 2 numeroa vuosittain.

Kokouksen päätteeksi teimme Tuusulan rantatien kierroksen. Ennen sitä olimme katsoneet vuonna 1948 kuvatun elokuvan Tuusulan rantatiestä. Nyt näimme sen luonnossa. Kohteenamme olivat Ainola, Halosenniemi, Tuusulan hautausmaa ja kirkko, sekä Klaavolan työ­läiskotimuseo. Ilta oli ihana ja kaikki nautimme päivästä.

Syyskuun 20 päivänä Hyväristen Sukuseura ry järjesti retken Suomenlinnaan, jonka rakennustyöt aloitettiin 1747, eli samoihin aikoihin kun Tuusniemelle saapuneet Hyväriset olivat jo saaneet paikkakunnalla kunnollisen jalansijan ja asettuneet jo toisessa polvessa asumaan Juojärven maisemiin.

Toisen retken teimme kansallisteatterin pienelle näyttämölle, missä näyteltiin kappale "Vaarallisia suhteita". Erään mukana olleen toteamus teatteriretkestä: "Kyllä ilta ulkona yhdessä aina kotiolot voittaa."

Kolmannen retken teimme marraskuun 29 p:nä Lauri ja Lasse Reitzin säätiön perustamaan museoon. Säätiön tarkoituksena on vaalia Lauri Reitzin keräämää taide-esineiden muodostamaa kokoelmaa.

Reitzin museosta ajoimme Aino ja Esko Hyvärisen kotiin Lauttasaa­reen pitämään pikkujoulua. Aino oli kaiken kiireensä keskellä ennättänyt laittaa vielä mainiot jouluruoat.

Copyright 2001Timo Jäkkö