Yleistietoa purkeista

Kirjainlyhenne BBS tulee sanoista Bulletin Board System, jonka suomennos on jotakuinkin sähköinen ilmoitustaulu tai sähköposti, joka myöhemmin tosin korvautui tarkoittamaan e-mailia. Ainakin puhekielessä nämä sähköiset ilmoitustaulut tunnetaan parhaiten purkkeina.

Purkit toimivat suurimmaksi osaksi tekstipohjaisessa MS-DOS -käyttöjärjestelmässä. Purkkeja käytettiin näppäinkomennoilla ja purkkien grafiikat olivat (ainakin nyt internetin aikakaudella ajateltuna) hyvin ankean näköisiä ASCII ja ANSI-kuvia, joista nähtiinkin jo aloitussivulla esimerkkinä Ravendark BBS:n päävalikko. Toki oli olemassa myös ainakin OS/2 ja Windows-pohjaisia purkkeja. Purkkien kulta-aikaa olivat 1980- ja 1990-luvut. 1990-luvun puolivälissä räjähdysmäisesti kasvanut internetin käyttö vähensi aina vain enemmän purkkien käyttöä vaikka joihinkin purkkeihin pääsi myös Internetin kautta Telnetillä. Nykyisin purkkeja on tuskin ollenkaan.

Jotkut purkit olivat aina päällä, eli niitä varten oli vartavasten hommattu oma puhelinliittymä. Toiset purkit taas olivat avoinna ainoastaan iltaisin, mikä tarkoitti sitä että purkki toimi samassa puhelinliittymässä (eli siis samassa puhelinnumerossa) tavallisen lankapuhelimen kanssa. Eli kun puhelinliittymä oli purkkikäytössä illasta aamuun, niin se oli normaalissa lankapuhelinkäytössä aamusta iltaan. Joissain purkeissa saattoi olla monta nodea eli linjaa, jolloin purkissa pystyi olemaan useampi käyttäjä samanaikaisesti. Yleisimpiä purkkiohjelmistoja ainakin Suomessa olivat suomalainen BBBS, PCBoard, SuperBBS eli SBBS ja RemoteAccess. Purkkeja pitivät pääasiassa harrastelijat, mutta oli olemassa myös joitakin tietokonelehtien tilaajille tarkoitettuja purkkeja. Muut kuin tilaajat joutuivat soittamaan kyseisiin purkkeihin maksullisille linjoille.

Purkkiin pääsemiseen vaadittiin tietokone jossa oli modeemi ja soittamiseen tarvittava terminaaliohjelma (yleisimpiä MS-DOS -pohjaisia olivat Telemate, Telix ja Terminate) ja puhelinliittymä. Purkkiin soittaminen maksoi saman verran kuin normaalilla lankapuhelimella soittaminen, eli joko paikallispuhelumaksun tai kaukopuhelumaksun verran.